Les 10: ‘KlasCement’ en ‘Het Archief voor Onderwijs’

23-12-2018

In het begin van de les had ik geen idee wat we zouden gaan doen. Ik had nog nooit gehoord van "KlasCement" of "Het Archief voor Onderwijs" en kon mij hier niets bij voorstellen. Maar vanaf dat de docent begon met de inleiding werd alles duidelijk. 

KlasCement

KlasCement is een platform voor leerkrachten waar ze lesmateriaal met elkaar kunnen uitwisselen. Het werd opgericht door een leerkracht die dacht: "Waarom zijn alle leerkrachten zo egoïstisch? Als we allemaal samen zouden werken kunnen we onszelf en anderen veel werk besparen." Met dat idee ging hij aan de slag. Ondertussen in KlasCement een VZW en wordt het bestuurd door de overheid. 

KlasCement telt zo'n 180.000 gebruikers waarvan er 100.000 leerkrachten zijn. De overige 80.000 gebruikers zijn studenten van de lerarenopleiding, directies van scholen, enzovoort.

KlasCement heeft verschillende functies. Zo kan je niet enkel lesmateriaal uploaden en downloaden maar je kan ook vragen om bijles, zoeken achter nascholingsorganisaties, vragen stellen aan ander gebruikers ( forum ), en nog veel meer. 

Op 10/12/2018 heeft de website een update gekregen, daardoor de website is nog heel actueel.

Na de uitleg van de docent kregen we de kans om zelf eens een kijkje te nemen op KlasCement. Ik vind het een enorm handige website en zal dus nog veel gebruiken als ik een les moet voorbereiden. Daarnaast vond ik de website ook erg goed werken, hij was overzichtelijk en werkte vlot.


Het Archief voor Onderwijs

Het Archief voor Onderwijs is in vergelijking met KlasCement opgericht door het VIAA (Vlaams Instituut voor Archivering). Zij verzamelen Vlaams materiaal zodat leerkrachten dit kunnen gebruiken in hun les. De website bevat zo'n ± 10 petabyte (= 10.000 terabyte) aan data, dit is enorm veel. De website heeft 50.000 bezoekers die kunnen surfen door een rijk aanbod van audiovisuele materiaal.

Je kan niet enkel het beeldmateriaal bekijken en gebruiken in de les maar je kan het ook bewerken, knippen en zelfs een collectie van jou eigen beeldmateriaal samenstellen. Deze collectie kan je vervolgens delen met andere leerkrachten. 

Van de docent kregen we de opdracht om een collectie te maken van enkele filmpjes die we zouden kunnen gebruiken in een van onze toekomstige lessen. Omdat ik biologie studeer koos ik ervoor om een collectie te maken over bomen. Hierbij bewerkte ik enkele filmpjes en plaatste ze vervolgens in een map. 

Mijn Mening

Ik ben blij dat ik deze les heb gehad omdat ik twee nieuwe handige hulpmiddelen van een leerkracht heb leren kennen. Ik ben zeker dat ik ze nog veel zal gebruiken in mijn toekomstige lessen. Zowel KlasCement als Het Archief voor Onderwijs werken vlot en zijn heel gemakkelijk te gebruiken. Het geen waar ik het meest verbaast van was is PixaBay. PixaBay is een website waar je afbeeldingen op kan raadplegen zonder auteursrechten. Over het algemeen was het een interessante les en ik ben blij dat ik aanwezig was. 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin