Les 7: Amuseren: zichzelf en anderen entertainen

30-11-2018

Naar deze competentie had ik het meest uit gekeken. Ik gebruik media vooral om mij te amuseren en dit amuseren kan op veel verschillende manier.

Amuseren met media, hoe?

Je kan je amuseren met media op verschillende manieren, je kan filmpjes kijken op YouTube, spelletjes spelen op Facebook, gaming op consoles, en nog veel meer.

In deze les ga ik het vooral hebben over YouTube omdat ik gamen en sociale media al grotendeels heb besproken in les 4.

Gaming

In 2016 waren er 4,2 miljoen actieve gamers in België waarvan er 2 miljoen gamers geld spendeerde aan games. Dit bedrag is ongeveer zo'n 122 euro per jaar. Ik ben hier zelf ook bij, elk jaar koop ik wel een game of twee voor op mijn console te kunnen spelen. Sommige jaren spendeer ik meer dan anderen want om de 5 jaar koop ik meestal een nieuwe console aan en dat kost uiteraard een hoop geld. 

In Vlaanderen gamen de meeste mensen op de computer (31%), daarna komt de smartphone (30%), dan de tablet (22%) en als laatst de vaste/mobiele consoles (17%). Zelf game ik het meest op de vaste console en af en toe ook op de mobiel.

In deze tabel vind je de cijfers van gamen terug in 2015. Wat mij opviel is dat vrouwen vooral doen aan mobiel gamen, dit komt omdat ze tussen huishoudelijke taken kunnen doen. Het namelijk nog al moeilijk om op een console te gamen als je aan het koken bent. 

Gamification

Gamification is het omvormen van een activiteit naar een spel. Het is een strategie om mensen te motiveren want ze worden beïnvloed door het spelelement. Deze strategie wordt veel toegepast in het onderwijs omdat het de leerlingen motiveert om zich zo hard mogelijk in te zetten. 

Een voorbeeld van gamification is Kahoot. Kahoot is een quiz die je aan het einde van je les kunt spelen om zo de gegeven leerstof te testen bij de leerlingen. De quiz wordt gespeeld op de smartphone en het is de bedoeling om zo veel mogelijk punten te verdienen aan het einde van de quiz. Je kan punten verdienen op snelheid en op juiste antwoorden. 

Een voorbeeld van gamification dat we in de les bespraken is het omvormen van een trap naar een piano. Elke trede gaf een andere klank en men zag dat de trap meer werd genomen dan de roltrap. Het speelse element van de trap motiveerde de mensen om de trap te nemen. 

PEGI

PEGI staat voor Pan European Game Information. Het is een Europees leeftijdsclassificatiesysteem waardoor ouderen kunnen controleren voor welke leeftijd bepaalde games geschikt zijn en welke inhoud deze bevatten. Op de voorkant van het spel is de minimaal verantwoorde leeftijd te vinden en op de achterkant kan je de staan enkele symbolen die de inhoud beschrijven. 

Leeftijd

PEGI 3 =

Alle personages zijn verzonnen. Het spel bevat geen geluiden of beelden waar jonge kinderen van kunnen schrikken, of waar ze bang van worden. Het spel kan een beetje geweld bevatten zoals in een tekenfilm.

PEGI 7 =

Dezelfde omschrijving als PEGI 3 geldt, maar het spel kan wel geluiden of beelden bevatten waar jonge kinderen van kunnen schrikken, of waar ze bang van worden. Het spel bevat geen grove taal.

PEGI 12 =

Het spel kan 'realistisch' geweld bevatten, alsook naakt tonen. Het spel kan niet al te grove taal bevatten, en heeft geen seksuele krachttermen.

PEGI 16 =

Dit spel kan geweld of seks bevatten, zoals in het echte leven. Vanaf deze leeftijd gaat er men van uit dat jongeren kunnen omgaan met grovere taal, drugs, roken, criminaliteit, etc.

PEGI 18 =

Dit spel kan 'grof' geweld bevatten. De beelden kunnen de kijker doenwalgen.


Inhoud van de game

Geweld =
Dit spel bevat geweld.

Grove taal =
Dit spel bevat scheldwoorden of beledigende taal.

Angst =
Dit spel bevat elementen die jonge kinderen bang kunnen maken.

Seks =
Dit spel bevat seks of verwijst naar seks.

Drugs =
Dit spel toont drugs of alcohol, of verwijst ernaar.

Gokken =
Dit spel bevat casino- of gokspellen, moedigt ze aan, of legt ze uit.

Discriminatie =
Dit spel bevat discriminatie of zet aan tot discriminatie.

Online =
Dit spel kan online met of tegen andere spelers gespeeld worden.

In de les kregen we enkele trailers van games te zien. Nadat we de trailer bekeken hadden moesten we proberen om de juiste PEGI leeftijd te raden. Hoewel ik goed scoorde op de oefening was het toch moeilijker dan verwacht. Je twijfelde vaak tussen twee leeftijden omdat je niet altijd 100% zeker was van je keuze. 


DGBL (Digital Game Based Learning)

DGBL is het gebruiken van games om te leren. Dit is enorm hip in het onderwijs, want ze hebben een positieve invloed op het leren van kinderen. Deze games focussen zich enkel op actieve leerlingen en zorgen ervoor dat ze leren uit hun ervaringen.

Volgens Juul, 2003 moeten games de volgende kenmerken bevatten:

- Een systeem gebaseerd op regels.

- Een meetbare uitkomst.

- De speler doet moeite om te winnen.

- De speler maakt zelf keuzes en experimenteert.

- De uitkomst kan goed of slecht zijn.

Deze kenmerken zijn van toepassing op alle soorten games maar bij DGBL ligt het doel op entertainment en leren. Hoe meer je geëntertaind wordt, hoe meer je leert van het spel. Dit soort games worden "serious games" genoemd. Een voorbeeld van zo'n spel is een spel over verkeersveiligheid. 

Ik denk dat gamen in het onderwijs zeker een positief effect kan hebben. Gamen sluit aan bij de leefwereld van de leerlingen en doordat je de leerstof hierin verwerkt zullen de leerlingen sneller en meer van de leerstof opsteken dan als je gewoon een hoorcollege houd. Ik heb vroeger zelf ook gedaan aan gamen in de klas, daar speelde ik een spel genaamd "Monkey Labs". In het spel is het de bedoeling om vijanden te verslaan door wiskunde te gebruiken. Ik kan mij nog herinneren dat ik het spel vaak speelde en dat ik elke keer zo ver mogelijk probeerde te geraken. 



YouTube

Ik was best wel enthousiast om YouTube te bespreken in de klas want zelf kijk ik erg veel filmpjes. Ik volg verschillende vlogers en de kijk ook regelmatig reviews van producten. Zelf post ik niks op YouTube en dus had ik geen weergaven. 

YouTube is een kosteloos platform om filmpjes te bekijken. Deze filmpjes zijn vaak voorzien van reclame (=advertising), op deze manier kunnen de mensen die deze filmpjes posten geld verdienen. Elke bezoeker is is gemiddeld 9 minuten per dag actief, ik ben elke dag ongeveer 1 uur actief. Dat is best veel maar ik gebruik YouTube ook eerder als tv zender. 

In het begin werd YouTube vooral gebruikt door artiesten die hun muziek posten, maar tegenwoordig worden er elke dag zo'n 300.000 nieuwe video's gepost. De meeste video's zijn ongeveer 15 minuten lang. In de tabel hieronder vind je de meest voorkomende genres van videos terug, je ziet meteen dat het grootste deel van de video's vlogs & blogs zijn terwijl muziek nog maar 5% inneemt. 


Help, mijn video gaat viraal !

Om de zoveel tijd gaat een video viraal, maar wat is dat nu juist en waarom gaan video's viraal? Deze vraag werd in de les beantwoord en het antwoord was best verassend voor mij want ik had het gewoon voorgesteld als een filmpje dat veel gedeeld wordt. 

Een filmpje gaat meestal pas viraal als een bekend persoon het te zien krijgt en deelt. Die persoon heeft veel volgers en al deze volgers krijgen het filmpje ook te zien. Vanaf dan wordt er gedaan aan massaparticipatie, dat is het massaal delen van een video. Meestal is dit voor de producent van het filmpje volledig onverwacht. 

Een filmpje dat onlangs nog viraal is gegaan is de "YouTube Rewind" van 2018. Elk jaar post YouTube een soort van compilatie die de belangrijkste momenten van afgelopen jaar op YouTube laat zien. Deze video krijgt altijd wel veel weergave maar dit jaar ging hij viraal om een andere reden. De video kreeg de meeste dislikes ooit en verbrak het record van 9 miljoen dislikes dat vooraf voor Justin Bieber's "Baby" was. De video heeft op dit moment 13 miljoen dislikes en de teller blijft gaan. 


Vloggers 

Het begrip "vlog" is de dag van van daag voor niemand nieuw. Het internet staat vol met mensen die zichzelf een dag lang opnemen en vervolgens de video op internet posten. Deze vlogs doen het erg goed en kunnen zelf miljoenen weergaven halen. 

Een vlog is de samentrekking van een video en een blog. Vloggers zijn mensen die om de zoveel tijd een video online zetten waarbij ze (een deel van) hun leven filmen. Als deze video's veel weergaven krijgen kunnen volgers hier zelfs geld mee verdienen als ze reclame aan het begin van hun filmpje plaatsen of als ze campagnes doen over een bepaald product. Bedrijven hebben dit slim gezien want op deze manier richten ze hun product op een jonge maar erg grote groep. 

Als je vlogt is het belangrijk dat je denkt aan de mensen rondom jou, niet iedereen vind het namelijk leuk als er in zijn of haar privéleven wordt gefilmd. Daarom zijn er hier enkele belangrijke tips om verantwoordelijk te vloggen:

- Verzamel vrienden om je heen die dezelfde interesse hebben in filmpjes

   maken

- Denk eerst goed na over een idee alvorens je het uitvoert

- Zorg dat alle betrokkenen in het filmpje er het plezier van inzien


Vlaamse vloggers

Zelf ben ik ook geabonneerd op enkele vloggers, namelijk David Dobrik en Acid. David Dobrik is een Amerikaanse vlogger met meer de 10 miljoen abonnees. Hij is enorm populair en hij filmt de grappige en indrukwekkende momenten van zijn leven. 

Acid is een West-Vlaamse vlogger met zo'n 378 duizend abonnees en daarmee is hij het meest bekeken vlog kanaal van België. Onlangs was Acid nog erg actief in de actualiteit. Hij poste een video waar hij zijn nieuwe kledinglijn voorstelde. Dit deed hij op een ongepaste manier en er kwamen slechte reacties op het filmpje. Ondertussen is het conflict opgelost en heeft Acid zijn excuses aangeboden. Ik vond de situatie een beetje overroepen want ik volg hem ondertussen al enkele jaren en ken zijn stijl van video's. Zijn filmpje was eerder bedoeld als een grap maar ik snap wel dat het niet oké is om zo'n filmpje op het internet te plaatsen. 


Mijn mening

Ik vond het best leuk om deze competentie te bespreken. Amuseren is één van de belangrijkste aspecten van het internet en zelf gebruik ik het daarvoor ook het meest. Daarnaast vond ik het best leuk om Youtube en gaming te bespreken. Ik ben zelf een gamer en gamen in het onderwijs is volgens mij zeker belangrijk, daarom zal ik dit zelf ook vaak toepassen in mijn lessen. YouTube gebruik ik heel veel en was leuk om de verschillende aspecten ervan te bespreken in de les. 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin