Les 9: Verweren: risico’s verbonden aan media(gebruik) voor zichzelf en anderen beperken
In deze las was ik zelf afwezig wegens ziekte. Hoe dan ook zal ik ook hierover een verslag schrijven over dingen die mij het meest interesseren. In deze les zal in virussen en reclamewijsheid bespreken.
Virussen

De meeste mensen hebben al eens te maken gehad met een computervirus. Een computervirus is een programma of een stukje code dat ongevraagd op je computer wordt geïnstalleerd. Er zijn verschillende soorten virussen. Zo kunnen sommige gegevens verzamelen terwijl ander schade toebrengen aan je computer zelf. In de meeste gevallen heeft de eigenaar het niet eens door en is je computer dus besmet zonder dat je het zelf weet. Een virus ontwikkelen en verspreiden is strafbaar.
Er bestaan twee grote groepen virussen, namelijk gewone virussen en wormen.
Gewone virussen
Gewone virussen bestaan uit een stukje code dat zich hecht aan bestanden. Het virus moet geactiveerd worden door een bestand of een executable. Een executable is een bestand dat door de computer zelf uit te voeren is. Meestal bevat zo'n bestand een binaire voorstelling.
Het virus kan zichzelf kopiëren en zoekt een manier om van computer op computer over te gaan. De drie belangrijkste soorten zijn:
- Executablevirus (verspreid zich tot het sterk genoeg is en voert dan zijn taak uit)
- Bootsectorvirus (nestelt zich op noodzakelijke functies van je computer bv. opstarten)
- Macrovirus (verspreid zich via documenten van Microsoft Office)Wormen
Wormen werken op een andere manier dan gewone virussen. Zij kunnen onafhankelijk functioneren en verspreiden zich over het internet. Dit doen ze doormiddel van zichzelf te kopiëren. Wormen zorgen meestal voor vertraagde computers. Enkele belangrijke soorten zijn:
- Trojaanse paarden (virus dat in een onschuldig programma verborgen zit, brengt schade aan
de computer of verzamelt persoonlijke gegevens)
- Browserredirect (zorgt ervoor dat je homepage of browser veranderd in een ongevraagde
website)
- Malware (meervoudige verzameling van kwaadaardige software, probeert misbruik te make
van de gebruiker op verschillende manieren)

Virussen voorkomen
Het is enorm moeilijk om van computervirussen af te geraken. Daarom kan je ze beter voorkomen dan genezen. Je kan je computer beschermen op verschillende manieren. Allereerst is het belangrijk om een goede virusscanner te installeren. Een virusscanner doorzoekt regelmatig je computer op virussen. Wanneer er gevonden zijn wordt dit gemeld en vervolgens verwijderd.
Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je geen onbetrouwbare websites of bijlagen opent. Deze kunnen virussen bevatten en vervolgens je computer besmetten.
Als je computer toch besmet geraakt is het belangrijk om je virusscanner dit probleem te laten oplossen. Als je met een te zwaar virus te maken hebt is het belangrijk om een afzonderlijk programma te laten schrijven door een antivirusbedrijf. Een volledige reset van je computer is in dit geval ook een mogelijkheid maar dan zal je al je bestanden kwijt zijn. Daarom heb je best een back-up van je belangrijke bestanden.
Mijn ervaring
Ik heb zelf ook al te maken gehad met een virus. Toen ik mijn laptop open deed startte er allerlei programma op waar ik niet om had gevraagd. Uiteindelijk heb ik dit zelf wel kunnen oplossen door AVG antivirus te downloaden. Ik denk dat dit een geval was van een browserredirect was. Ondertussen heb ik een nieuwe laptop waarop ik AdBlock en AVG antivirus gebruik. Dit zijn allebei gratis en uitstekend werkende programma Daarnaast heeft Apple op zich al een enorm strek antivirusssysteem.
Reclamewijsheid
Je bent op zoek naar een nieuw paar schoenen en volgens jou lijkt online bestellen de beste optie. Je zoekt verschillende websites af maar jammer genoeg vind je niets. Hierna beslis je om enkele filmpjes te kijken op YouTube en plots zie je over reclame over schoenen. Voor ons komt dit vreemd over want wij hebben het gevoel dat er ingebroken is op onze privacy. Dit is echter slim van de verkopers. Hun reclame zodanig aanpassen aan de klant om zo meer te verkopen.

Reclamewijsheid is de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om reclame op een bewuste manier te verwerken. Door reclame te begrijpen en kunnen achterhalen word je niet beïnvloed en sta je stil bij de eventuele aankoop van een product.
Jonge kinderen worden het meest beïnvloed door reclame. Zij begrijpen de commerciële bedoeling van de bedrijven niet en zouden daardoor overbodige en impulsieve aankopen doen. Wanneer de ouders wel bewust zijn van hoe reclame in elkaar zit kan dit soms leiden tot kind-ouder-conflicten.
Het zijn niet enkel jonge kinderen die wel eens verleid worden door reclame. Ook adolescenten en volwassenen doen wel eens een minder doordachte aankoop als gevolg van reclame. Daarom is er een groot verschil tussen het beschikken van reclamewijsheid en deze kennis kunnen toepassen.
Mijn ervaring

Ik ben zelf ook al eens verleid door reclame. Zo heb ik bijvoorbeeld een iPhone en een Macbook Air, allebei producten van Apple. Er zijn enorm veel andere producten die vaak goedkoper zijn en beter werken maar hun marketingsysteem is zo goed dat ik vaak in contact kom met hun producten. Over het algemeen ben ik erg tevreden over deze aankopen en heb ik dus ook niet echt het gevoel dat ik gevangen ben geweest door hun reclame.
Soorten van reclamewijsheid
Er zijn twee grote groepen van reclamewijsheid, namelijk dispositionele en situationele reclamewijsheid.
- Dispositionele reclamewijsheid:
Dispositionele reclamewijsheid is de kennis en de vaardigheden die mensen hebben op het gebied van reclame. Zij zullen bijvoorbeeld de merken en slogans herkennen en zij weten dat het doel van reclame is om zoveel mogelijk producten te verkopen.
- Situationele reclamewijsheid:
Situationele reclamewijsheid is de toepassing van de kennis en de vaardigheden waar mensen beroep op moeten doen wanneer ze geconfronteerd worden met reclame.
De eerste stap is de reclameboodschap herkennen, hiervoor moet de consument beroep doen op de dispositionele reclamewijsheid. Hierbij wordt de consument beïnvloed zonder het zelf te beseffen.
De tweede stap is de reclame kritisch bekijken en evalueren. Hierbij moet de consument zichzelf de vraag stellen wat de reclame precies met hem doet. Een voorbeeld hiervan is afvragen welke strategie er precies gebruikt wordt om de consument te overtuigen van de aankoop van het product.
Bij kinderen is de dispositionele reclamewijsheid. Dit wil zeggen dat ze nog niet genoeg kennis en vaardigheden hebben om juist om te gaan met reclame. Hierdoor worden ze nog vaak onbewust beïnvloed door reclame. Consumenten richten af en toe hun reclame op kinderen. Zelf vind ik dit niet oké omdat kinderen enorm beïnvloedbaar zijn en daarom niet wat de reclame met hen doet. Dit levert enkel problemen voor de ouders op omdat kinderen niet begrijpen dat ouders niet alles voor hen kunnen kopen.
Mijn ervaring
Er zijn af en toe wel reclame slogans die ik in mijn hoofd blijven zitten zo kan ik me de kerstreclame van bol.com nog levendig inbeelden hoewel deze toch al enkele jaren geleden op televisie was.
Televisiereclame en advergames
In onze cultuur wordt je bedolven onder de reclame. Je komt reclame tegen op de televisie, de telefoon, op apps, in tijdschriften, op bilboards en in de krant. Reclame is tegenwoordig niet meer weg te denken en dankzij digitale media beschikken adverteerders als maar over meer en meer middelen en manieren om hun reclame de wereld in te sturen.
Tegenwoordig is er een nieuwe reclamevorm, namelijk de advergames. Dit zijn spelletjes die ontwikkeld zijn om op de computer, tablet of smartphone gespeeld kunnen worden. De spelletjes hebben het doel om een bepaald merk te promoten of een bepaald product te verkopen en meestal hebben ze een belonende stimulans. Deze reclametechniek is volledig nieuw omdat het de boodschap verwerkt in het spel zelf. Hierdoor kan je als consument moeilijk bepalen wat de reclame juist is in het spel. Op deze manier werkt de reclame in op ons onderbewuste.

Mijn mening
Ik denk dat deze les zeker en vast belangrijk was. Eerst en vooral is het best belangrijk om iets te weten over computervirussen. Virussen kunnen je computer niet enkel beschadigen maar ook persoonlijke gegevens stelen. Dit is best gevaarlijk want dit kan gaan van je naam tot zelfs je bankgegevens.
Je bewust zijn van reclame is ook erg belangrijk. Als je hier niet over nadenkt zou het kunnen dat je overbodige aankopen doet en zo dus geld verspilt. Daarom vind ik het best spijtig dat ik deze les heb gemist. Hoe dan ook heb ik erg veel opgestoken van de leerstof zelf.