Mediawijs Competentiemodel
In de tweede les maakte we kennis met het mediawijs competentiemodel. Bij mediawijsheid is het doel de kennis, de vaardigheden en de attitudes van het internet onder de knie krijgen. Om vervolgens in een bepaalde situatie gepast te kunnen reageren.
Als je mediawijs door het leven gaat voel je je gelukkig, je staat in verbinding met anderen, je kan ten volle participeren, je ontwikkelt jezelf en je helpt de wereld vorm te geven. Om dit te vereenvoudigen zijn vervormt naar 6 doelstellingen of functies die de media vervullen.
Deze doelstellingen zijn:
- Informeren
- Communiceren
- Interageren
- Verweren
- Creƫren
- Amuseren

Twee subcompetenties
De subcompetenties hebben een invloed op elkaar.
- Media gebruiken
Als je media gebruikt is het de bedoeling om er actief, creatief en technisch mee om te gaan.
- Media begrijpen
Het is belangrijk kritisch en bewust om te kunnen gaan met media.
De kern
De kern van het mediawijs competentiemodel bestaat uit drie delen. Dit zijn de drie hoofddoelen van mediawijsheid: kennis, vaardigheden en attitudes. Deze hoofddoelen moet je kunnen toepassen op de andere competentie.
Natuurlijk hangen de hoofddoelen af van enkele factors. Deze factors zijn de doelstellingen die er zijn, de doelgroep die deze doelstellingen onder de knie moet krijgen en de context waarin je jezelf begeeft. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over wat er geschikt is in een bepaalde situatie. Zo ga je bijvoorbeeld niet uitgebreid over sexting praten in een 4de leerjaar.